Traditioneel starten we na ons voetbalkamp met trainingen en vriendschappelijke wedstrijden.  Vanwege het corona virus zijn er een aantal maatregelen nodig om dit op een gezonde manier te laten verlopen.  Hieronder vind je de nodige informatie over hoe de eerste weken (tot en met 25 augustus) zullen verlopen.  Daarna zullen we herbekijken hoe eventuele versoepelingen kunnen toegepast worden.

Trainingen

Sporten in georganiseerd verband (dwz bij een club) is toegestaan, zolang je met maximaal 50 personen per bubbel sport.  Contact tussen bubbels is niet toegelaten.  Dat is dus in principe geen probleem omdat iedereen per team of per leeftijd traint en dus gaat het hier maximaal om een dertigtal personen.  Iedereen brengt zijn eigen bal en drinkbus mee.  De trainers zorgen ervoor dat ook voor en na de training deze groepen gescheiden blijven. 

Daarom zullen we in de maand augustus voor en na de training ook geen gebruik maken van kleedkamers en douches. Kleedkamers worden enkel gebruikt voor het plaatsen van voetbaltassen, maar ook dat zullen we zoveel mogelijk buiten doen in de rekken bij de kantine.  We verwachten dus dat iedereen naar de training komt in trainingskledij en dat alleen ter plekke eventueel voetbalschoenen worden aangedaan.  Ook bij het vertrekken, houdt iedereen de trainingskledij aan en wordt er alleen van schoeisel gewisseld en eventueel een trainingsvestje aangetrokken.  We hopen op droog weer tijdens de maand augustus, zodat de trainingskledij enkel wat bezweet zal zijn.

In principe zal de kantine open zijn tijdens de trainingen, maar hetzelfde regime als tijdens de matchen zal gelden (zie hieronder).  Toch willen we alle ouders oproepen om aanwezigheid te beperken tot maximaal 1 ouder per kind (met eventueel andere kinderen) en om zoveel mogelijk buiten te blijven.  Ook buiten moet de afstand bewaard blijven en is het dragen van een mondmasker verplicht.  Rond een voetbalveld zijn de palen van de terreinafscheiding trouwens een handige manier om afstand te bewaren: 1 persoon (of bubbel) per vak.

Trainingsmomenten (vanaf maandag 3 augustus)

U7 tot U13: maandag en donderdag van 18u30 tot 20u00

U15 en U17: woensdag en vrijdag van 18u30 tot 20u00

Wedstrijden

Ook het spelen van wedstrijden is toegelaten in deze periode van strenge maatregelen, mits we ons natuurlijk aan de nodige regels houden.  We hebben even overwogen om, net zoals sommige clubs in de omtrek, geen wedstrijden te spelen tot het begin van het seizoen in september.  We hebben toch besloten om wedstrijden te spelen om een drietal redenen:

  • De oefenwedstrijden in augustus geven ons de mogelijkheid om de maatregelen uit te proberen en snel te leren waar we moeten bijsturen.  Tijdens de competitie spelen we veel meer wedstrijden per weekend en moet dit systeem op punt staan.  Hopelijk zijn de maatregelen tegen die tijd versoepeld, maar daar mogen we niet op rekenen.
  • Voor veel spelers is het spelen van wedstrijden de motivatie om goed te trainen.  Gezien het feit dat de tweede helft van het voorbije seizoen quasi helemaal in het water is gevallen door slecht weer in februari en daarna corona, snakt iedereen naar wedstrijden.  We weten niet wat het komende seizoen zal brengen en daarom willen we toch graag wedstrijden spelen nu het kan.
  • Tenslotte zijn de kantine inkomsten van wedstrijden voor alle clubs heel belangrijk.  Door alle geldende beperkingen (bv minder toeschouwers) zullen deze inkomsten al lager liggen dan normaal en op deze manier proberen we toch de financiële leefbaar-heid van de club te ondersteunen.

Maar zoals al gezegd moeten er natuurlijk wel de nodige regels gerespecteerd worden.  Zo is er slechts 1 ouder per speler toegelaten als toeschouwer bij de wedstrijden.  Bij de ingang moet die persoon zich aanmelden (naam, telefoon, e-mail).  Deze gegevens worden gedurende 14 dagen door de club bewaard en zullen enkel gebruikt worden voor contact tracing bij een eventuele besmetting.  Na 14 dagen worden deze gegevens vernietigd.  Het is ook verplicht om een mondmasker te dragen en om de handen te ontsmetten bij de ingang.

De kleedkamers zullen enkel ter beschikking staan van de spelers van de thuisploegen (1 ploeg per kleedkamer) om de wedstrijdkledij aan te trekken.  De eigen kleren worden in de tas gestopt en de tassen worden buiten in het rek gezet.  Daarna wordt de kleedkamer ontsmet zodat ze eventueel door andere ploegen kan gebruikt worden.  Tijdens de rust blijven de ploegen op het veld.  Na de wedstrijd halen de spelers hun tas op en kleden zich terug om in de kleedkamer.  Hierna wordt de kleedkamer ontsmet.  Ook na de wedstrijden kan er niet gedoucht worden, gelieve hiermee rekening te houden, bv in de keuze van kledij waarin uw zoon/dochter naar de wedstrijd komt.  De tegenstanders zullen geen gebruik maken van onze kleedkamers.  Hou er ook rekening mee dat bij uitwedstrijden andere regelingen kunnen gelden.

Tijdens de wedstrijden is het verplicht voor alle bankzitters (ouder dan 12 jaar) en begeleiders in de neutrale zone om een mondmasker te dragen.  Enkel de trainer mag zijn mondmasker afzetten tijdens de wedstrijd.  Voor en na de wedstrijd dragen alle spelers (ouder dan 12 jaar) en begeleiders een mondmasker en respecteren zij de nodige afstanden.

Tijdens de wedstrijden is het belangrijk dat toeschouwers voldoende afstand houden.  Ook hier geldt dat mondmaskers aangehouden worden, ook buiten, en dat een afstand van minimaal anderhalve meter wordt aangehouden.  Met behulp van dranghekken zullen we ervoor zorgen dat mensen elkaar zo weinig mogelijk kruisen, zeker op plaatsen waar de doorgang smal is.

Op wedstrijddagen zal de kantine open zijn.  In de kantine voorzien we eenrichtingsverkeer, waarbij je binnenkomt aan de achterkant van de kantine (kant van het B-terrein) en buitengaat aan de kant van het C-terrein.  Zo vermijden we dat mensen elkaar kruisen in de kantine. We voorzien maar één kantinemedewerker, dus het is toegelaten om aan de toog te bestellen.  Bij het aanschuiven moet je uiteraard ook rekening houden met de afstandsregels, die op de grond zullen aangegeven worden. 

In de kantine voorzien we een minimaal aantal tafels met voldoende ruimte tussen de tafels.  Als je in de kantine blijft, moet je aan een tafel gaan zitten.  Er zijn geen staanplaatsen in de kantine, maar we zullen drank verkopen in flesjes of blikjes.  Die kunnen dus gemakkelijk mee naar buiten genomen worden, zodat het aantal mensen in de kantine tot een minimum beperkt zal blijven.  We vragen jullie ook om de blikjes in de vuilnisbakken te gooien en de flesjes in de bakken die daarvoor voorzien zullen worden.  Hierdoor zullen we wel een iets minder breed aanbod hebben qua dranken.

De tafels in de kantine kunnen natuurlijk gebruikt worden, maar we vragen toch om de beschikbare tafels voor te behouden voor ouderen en bijvoorbeeld gezinnen met kleine kinderen.  Na gebruik zullen de tafels en stoelen telkens ontsmet worden.

We rekenen op het gezond verstand van iedereen om deze regels te respecteren en waar nodig elkaar op een vriendelijke manier aan te spreken als dit niet gebeurt.  Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen en jongeren op een gezonde manier kunnen blijven sporten.  Hoewel er goed is nagedacht over deze maatregelen is de maand augustus ook voor ons een proefperiode.  Als je opbouwende kritiek hebt over hoe dit beter zou kunnen, dan horen we dat graag.